Podstawowy Kurs Kelnerski skierowany jest do osób które chcą podjąć pierwszą pracę na stanowisku kelnera. Zademonstrujemy jak wygląda praca kelnera. Choć nikt nie urodził się z tacą każdy jest wstanie nauczyć się nakrywać stół, nosić zastawę szklaną i porcelanową, witać gości, przyjmować zamówienia, serwować w prosty sposób dania i napoje.
Program kursu:
1. Organizacja zakładów gastronomicznych
· Typy zakładów gastronomicznych
· Wyposażenie Sali Konsumenckiej
· Układ funkcjonalny zakładów gastronomicznych
2. Organizacja pracy na stanowisku Kelner
· Systemy i formy obsługi kelnerskiej
· Kultura osobista i etyka zawodowa kelnera
· Ubiór i wyposażenie zawodowe kelnera
3. Przygotowanie sali do obsługi gości
· Nakrycie stołu obrusem / rodzaje, dobór i zmiana
· Serwetki / rodzaje i sposoby ich formowania
· Zastawa stołowa / nakrywanie stołu
4. Technika serwowania potraw i napojów
· Zasady ogólne serwowania i podawania uwzględniające czynności wykonywane z lewej i prawej strony konsumenta
· Technika noszenia zastawy stołowej ( tace, talerzyki, półmiski, sztućce )
· Zasada zbierania naczyń ze stołu
· Technika dokrywania sztućców do poszczególnych dań w obecności gościa
· Technika i zasady podawania przekąsek, zup, dań głównych i deserów
· Rodzaje serwisów – metoda niemiecka / francuska / angielska / rosyjska ze szczególnym omówieniem metody francuskiej wraz z ćwiczeniami praktycznymi
5. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe, sposoby ich podawania
· Wyposażenie barów i bufetów
· Rodzaje napojów bezalkoholowych
· Rodzaje napojów alkoholowych
6. Zasady rozliczania się z gościem
Kurs zakończony egzaminem wewnętrznym. Uczestnicy otrzymują zaświadczenie o ukończeniu szkolenia wydane na drukach MEN.