Podstawowy Kurs Kelnerski I stopnia

Termin szkolenia: Trwa nabór

Podstawowy Kurs Kelnerski skierowany jest do osób które chcą podjąć pierwszą pracę na stanowisku kelnera. Zademonstrujemy jak wygląda praca kelnera. Choć nikt nie urodził się z tacą każdy jest wstanie nauczyć się nakrywać stół, nosić zastawę szklaną i porcelanową, witać gości, przyjmować zamówienia, serwować w prosty sposób dania i napoje.

Program kursu:

1. Organizacja zakładów gastronomicznych

·         Typy zakładów gastronomicznych

·         Wyposażenie Sali Konsumenckiej

·         Układ funkcjonalny zakładów gastronomicznych

2. Organizacja pracy na stanowisku Kelner

·         Systemy i formy obsługi kelnerskiej

·         Kultura osobista i etyka zawodowa kelnera

·         Ubiór i wyposażenie zawodowe kelnera

3. Przygotowanie sali do obsługi gości

·         Nakrycie stołu obrusem / rodzaje, dobór i zmiana

·         Serwetki / rodzaje i sposoby ich formowania

·         Zastawa stołowa / nakrywanie stołu

4. Technika serwowania potraw i napojów

·         Zasady ogólne serwowania i podawania uwzględniające czynności wykonywane z lewej i prawej strony konsumenta

·         Technika noszenia zastawy stołowej ( tace, talerzyki, półmiski, sztućce )

·         Zasada zbierania naczyń ze stołu

·         Technika dokrywania sztućców do poszczególnych dań w obecności gościa

·         Technika i zasady podawania przekąsek, zup, dań głównych i deserów

·         Rodzaje serwisów – metoda niemiecka / francuska / angielska / rosyjska ze szczególnym omówieniem metody francuskiej wraz z ćwiczeniami praktycznymi    

5. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe, sposoby ich podawania

·         Wyposażenie barów i bufetów

·         Rodzaje napojów bezalkoholowych

·         Rodzaje napojów alkoholowych

6. Zasady rozliczania się z gościem

 

Kurs zakończony egzaminem wewnętrznym. Uczestnicy otrzymują zaświadczenie o ukończeniu szkolenia wydane na drukach MEN.